Formål og metode
MedSimNorges mål er å danne et uformelt nettverk mellom alle miljøer som benytter simuleringsbasert læringsaktiviteter i helsetjeneste og utdanning, de «fire søylene» innen helsefaglig simulering – de regionale helseforetakene med spesialist- og prehospital tjeneste, primærhelsetjenesten, utdanningssektoren og en fjerde søyle som inkluderer stiftelser, frivillige, uavhengige organisasjoner, forsvaret og liknende. MedSimNorge ønsker å ha tverrprofesjonell representasjon fra alle de fire søylene i sitt styre.
MedSimNorge skal bidra til enda sterkere integrering av simuleringsbaserte læringsaktiviteter innen helsetjenesten og helseutdanningene og arbeide for å utvikle simulering som pedagogisk metode og virkemiddel for bedre utdanning, livslang læring, kvalitet og pasientsikkerhet. Dette mål kan nås, blant annet gjennom nettverksbygging og erfaringsutveksling mellom de fire søylene.
MedSimNorge skal:
- Støtte og legge til rette for en årlig nettverkskonferanse som samler alle med interesse for helsefaglig simulering
- Arrangere årsmøte i tilslutning til den årlige nettverkskonferansen
- Holde seg orientert om aktivitet innenfor hver søyle
- Drifte nettside for deling av informasjon om blant annet den årlige nettverkskonferansen
Årlig nettverkskonferanse og årsmøte
Konferansen skal være et treffpunkt for de fire søylene innen helsefaglig simulering. Det tilstrebes at arrangementet rullerer mellom de geografiske regionene i landet. Lokalt vertskap er hovedansvarlig for gjennomføring av konferansen. Program for konferansen utarbeides lokalt, med støtte og innspill fra representanter i styret i MedSimNorge. Styringsgruppen skal bidra til at lokal programkomite har bred sammensetning og at programmet er relevant og attraktivt for flest mulig med interesse for helsefaglig simulering. En representant fra lokalt vertskap tiltrer styret i MedSimNorge og skal holde de andre representantene fortløpende orientert om planene for konferansen.
I tilslutning til den årlige nettverkskonferansen avholdes årsmøte i MedSimNorge. Det skal legges fram en årsberetning og føres referat som publiseres på hjemmesiden.
Sammensetting av styret i MedSimNorge
Målet er bred kompetanse gjennom tverretatlig og tverrprofesjonell sammensetting. Det bør tilstrebes at representantene kommer fra ulike landsdeler. MedSimNorges styre settes sammen av:
- En representant fra spesialisthelsetjenesten
- En representanter fra primærhelsetjenesten
- En representanter fra høgskole og universitet
- En representant fra andre miljøer som driver med helsefaglig simulering (frivillige organisasjoner, stiftelser, forsvaret og liknende)
- En representant valgt av lokal arrangementskomite for årets nettverkskonferanse (tiltrer styret etter at neste års arrangør er valgt på årsmøtet.
Hver representant bør ha en vara. Representanten skal etterstrebe å holde oversikt over simuleringsaktivitet innen søylen de er valgt inn på vegne av. Representantene i styret velges for to år av gangen og kan sitte i totalt tre perioder.
Styringsgruppen søker å forbedre helsepersonell sin handlingskompetanse gjennom å:
- tilrettelegge for godt samarbeid mellom utdanning og helsetjeneste
- samarbeide med andre relevante fagmiljøer, nettverk og foreninger. Interessegrupper/undergrupper etableres gjennom styringsgruppen ved behov.
- imøtekomme krav om bruk av simulering som læringsmetode i utdanningene
- jobbe for å kvalitetssikre simulering som pedagogisk metode ved å bidra til standardisering, sertifisering og evaluering der det er hensiktsmessig
Kontinuitet i styret og oppnevning av kandidater
- Forslag til kandidater med tilhørende vararepresentant meldes inn fra «søylen» til kandidaten på valg. Forslag sendes styret innen 3 måneder før årsmøtet.
- Dersom det ikke kommer inn forslag, må styret forsøke å finne egnede kandidater
- Kandidater til styret i MedSimNorge presenteres og velges på årsmøtet
- Styringsgruppen utpeker selv sin leder for ett år av gangen
Økonomi
MedSimNorge driver ikke for økonomisk gevinst. Gruppens aktivitet gjennomføres på selvkost for de respektive representantene. Representantene skal ivareta sin funksjon på måter som ikke påfører MedSimNorge økonomisk utgifter. Styret godkjenner budsjett for nettverkskonferansen i samarbeid med lokal arrangør. Budsjettet skal være realistisk, og det skal legges vekt på at deltakeravgiften ikke er høyere enn nødvendig. Det tilstrebes å dekke utgifter, men ikke å sikre et stort overskudd.
Lokalt vertskap er hovedansvarlig for økonomi ved nettverkskonferansen, herunder å holde styret oppdatert. I budsjettet for nettverkskonferansen må det settes av midler til følgende:
- Reise, opphold og deltakelse for styret tilsvarende ca kr. 50 000 (indeksreguleres)
- Drift av nettsiden og domenet MedSimNorge
- En buffersum som fungerer som sikkerhet og oppstarthjelp til neste års nettverkskonferanse på ca. kr. 50 000 (indeksreguleres). Beløpet overføres fra lokalt vertskap til neste års arrangør etter at regnskapet er avsluttet og lagt frem for styret. Skulle det foreligge tungtveiende grunner kan beløpet justeres etter diskusjon mellom styringsgruppa og lokal arrangør.
Vertskapet har ansvar for økonomisk bærekraft og konferanseavgiften skal dekke alle utgifter. Imidlertid kan et eventuelt underskudd dekkes gjennom summen som er overført fra forrige års arrangør. Se for øvrig vedlagt «Plan for økonomi ved den årlige nasjonale MedSimNorges nettverkskonferanse».
Mandat- og vedtektsendringer
Vedtektsendringer kan kun gjøres av styret. Det kan bare stemmes over endringsforslag som er meldt skriftlig til styret med minst to ukers varsel. For vedtektsendringer kreves 2/3 flertall.